Sve više zlostavljanja na internetu

Toliko zanimljiv, a opet toliko opasan. Riječ je o virtualnom svijetu. I statistike pokazuju da ima sve više zlostavljanja putem interneta - pedofilije, tzv. mrziteljskih stranica. Te pošasti nisu pošteđeni ni naši školarci.

Klikom miša i nekoliko slova na tipkovnici svatko može ući u virtualni svijet. Tko je zapravo s druge strane, nikada ne možemo biti potpuno sigurni. U moru dobroga što je donio Internet, postoje i on-line zamke. Društvene mreže među mladima su sve popularnije. Porastom popularnosti, sve je više i lažnih profila.

Roditelji još uvijek nisu svjesni da su djeca ta koja više koriste tehnologiju. To je problem jer roditelji ne mogu pratiti djecu koja imaju veća informatička iskustva od njih. Roditelji ne obraćaju pažnju kad je dijete na internetu, misle da je dijete u sobi, za računalom i da je sigurno.

Zbog svih takvih i sličnih slučajeva u osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuli su još prošle godine zanimljiv projekt. Krenuli su od škola, sa serverom Sigurno na Internetu. Pokušaju li učenici uči na stranice nedopuštenog sadržaja, pokazuje im se upozoravajuća poruka.

Korak dalje odlučili su otići s programom koji svaki roditelj može preuzeti s njihovih stranica. Besplatan je, na hrvatskom jeziku, i kažu jednostavan za instalaciju, pa ga mogu "skinuti" i roditelji s manje informatičkog iskustva. Program je do sada preuzet oko deset tisuća puta.

Ako ipak dođe do zlostavljanja putem interneta, bilo da se radi o pedofiliji ili vršnjačkom nasilju, važno je, kažu mjerodavni, sačuvati dokaze, a ne izbrisati ih. Samo tako, može se doći i do zlostavljača i tko zna, spriječiti moguća tragedija.