Za škole bez nasilja

Već sedam godina UNICEF za Hrvatsku provodi projekt Mreža škola bez nasilja u kojem sudjeluje 157 osnovnih i srednjih škola. Istraživanja su pokazala da se u svim školama koje sustavno provode projekt - vršnjačko nasilje prepolovilo, a ponašanje dvije trećine nasilnika se promijenilo.

Četvrti i dosad najveći susret Mreže škola bez nasilja održat će se 11. i 12. studenog 2010. u Zagrebu, u hotelu Antunović. Nakon uspješnog III. susreta Mreže škola bez nasilja organiziranog prošle godine u Opatiji, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj ponovno će okupiti sve škole radi razmjene iskustava i unapređivanja zajedničkog rada na smanjivanju vršnjačkog nasilja i zlostavljanja.

Na dvodnevnom forumu u Zagrebu dodijelit će se priznanja novim školama u projektu, a na radionicama s osnovcima i srednjoškolcima sudjelovat će i hokejaši Medveščaka.

Mrežu čine predstavnici škola koje su uspješno realizirale program Za sigurno i poticajno okruženje u školama učitelji, učenici, ravnatelji i stručnjaci, a zajednički cilj je kroz vlastita iskustva i nove sadržaje unaprijediti program i održati postignutu razinu prevencije nasilja.