Mladi bacili bijele ruže u Vuku

Četrdesetak djevojaka i mladića iz Vukovara, Zagreba i Beograda, koji su se danas sastali u Vukovaru, bacilo je svaki po jednu bijelu ružu u rijeku Vuku ispod mosta u središtu grada. Mario Magić iz Zagreba prije bacanja ruža u Vuku rekao je kako su se mladi iz Vukovara, Zagreba i Beograda danas, na dan susreta predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, našli u Vukovaru da daju potporu budućnosti na ovim prostorima.

Cilj nam je da svima kažemo kako mladi žele i hoće graditi zajedničku budućnost, jer je tužno da su u Vukovaru mladi još podijeljeni na svoje i njihove kafiće. Rekao je kako je druženje organizirano na poticaj zagrebačkih i beogradskih udruga za ljudska prava, ali i osobnim kontaktima preko Facebooka.

Dušan Lopušina iz Beograda rekao je kako je današnji susret dvojice predsjednika vrlo bitan, ali da je također važno da se mladima u Srbiji istinito prikaže što se sve događalo u Vukovaru, jer to iz knjiga ne mogu naučiti. Dodao je kako smatra da u Srbiji što prije u udžbenike treba unijeti istinitu priču o Vukovaru. Vukovarska srednjoškolka Maja Milanović rekla je da bijelu ružu u rijeku Vuku baca za sve žrtve Vukovara, ali i za sretniju budućnost svoje generacije. Nažalost, dodala je, mi se još družimo odvojeno, a to je tako tužno.

Prije i poslije bacanja ruža mladi su šetali Vukovarom, razgovarali i dogovarali se o novim druženjima. Na mostu ih je pozdravila Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU-om. Istaknula je kako se, nažalost, uvijek oni koji nisu krivi ispričavaju za krivnje drugih, ocijenivši važnim današnji susret dvojice predsjednika te posebno važnim i lijepim susret mladosti i budućnosti u Vukovaru, javlja Hina.