Ovo bi mogla biti moja ulica

Praizvedbom predstave Ovo bi mogla biti moja ulica, koja upozorava na pojavu nasilja među mladima, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) otvorilo je sinoć novu kazališnu sezonu.

To nije rekonstrukcija konkretnog događaja nego, kao što i njezin naslov govori, potencijalno ostvariva priča, rekla je dramaturginja Jelena Kovačić. Jedino što je u predstavi dokumentarističko su ulomci Ritzovih tekstova, korištenje glazbe koju je volio, te pojavljivanje njegove najbolje prijateljice Lare Janić, dodala je.

Napomenuvši kako se radnja događa na dan sprovoda jednog mladića, redateljica Anica Tomić rekla je kako predstava nije postavljena kao didaktička, već tako da se s njome svatko može poistovjetiti.

Glume, među ostalima, Suzana Nikolić, Damir Šaban, Vedran Živolić, Jadranka Đokić, Nađa Perišić i Nataša Dorčić.

Tom predstavom ZKM otvorila je sezonu koja će biti posvećena drugom i drugačijem te odnosom ljudi prema onima koji nisu isti kao većina.

Ravnateljica Dubravka Vrgoč je ocijenila da tim projektom ZKM ulazi u dijalog sa svojim gledateljima i sa svojim vremenom, što će ostvariti organizacijom razgovora s publikom nakon svake izvedbe i radionica u školama. Stvarajući predstavu njezine autorice savjetovale su se s Ritzovim roditeljima i prijateljima.

Ne želimo štancati predstave, nego raditi događaje koji će ući u izravan dijalog s vremenom. Uz predstavu će se održavati tribine, javne rasprave i radionice o nasilju i prihvaćanju različitosti.

Do kraja sezone ZKM će ostvariti i njemačko-tursko-hrvatski projekt Onaj koji prelazi granice o utjecaju Twittera i Facebooka na mlade ljude, koji će se izvoditi u tim trima zemljama.

Najavljena su i gostovanja tog kazališta u Dubrovniku, Sarajevu, Užicama, Subotici te Njemačkoj, gdje će u prosincu, predstavom Zagrebački pentagram u Gradskom kazalištu u Braunschweigu otvoriti dvogodišnji projekt koji podupire Kulturna zaklada Njemačke i Fond Wanderlust, prenosi Hina.