Dignitet ocjene i dosje prepisivača

Početak školske godine donosi novi pravilnik o ocjenjivanju. Stari se nije mijenjao 15 godina. Po novome - testovi se moraju najaviti, odgovara se prema dogovoru, a prepisivače čekaju stroge kazne. Kritičari smatraju -  kako dobrom učitelju nikakav pravilnik o ocjenjivanju nije potreban.

U videoprilogu pogledajte reakcije učitelja, profesora i učenika.

Neki profesori smatraju kako je prepisivanje postalo pravilo i treba mu se stati na kraj, kao i u mnogim državama, jer u suprotnome ocjenu iz testova pretvaramo u karikaturu. Kazni za prepisivanje će biti, ali kako saznajemo, ne one najstrože - izbacivanja iz škole!  Jednom kada se uhvati učenika u prepisivanju to mu ulazi u dosje i to ga prati kao stigma.

Prof. Milan Matijević kaže da nema te profesije u kojoj se s toliko straha odlazi na radno mjesto, a profesori i učenici u školu upravo tako i idu. Zato bi odgovaranje po dogovoru riješilo dio problema. Dodao je kako neki učenici cijelu godinu piju tablete za smirenje, a roditelji to rade prilikom upisa. Činjenica da više nema kratkih iznenadnih blic testova učenicima se sviđa.

Bilo bi najbolje da nema pravilnika, ali ako se već mora mijenjati, ne može biti gori od dosadašnjeg, kaže Željko Stipić iz sindikata Preporod. Učenik ili roditelj koji je upućen u postojeći Pravilnik mogao je naći milijun načina da se izvrši pritisak na nastavnika i da se već donesena ocjena mora prekrajati, dodao je. Ocjena je i izgubila na svojoj vrijednosti zbog prisile na nastavnike, ali i zbog straha da jedna decimala može pokvari učenikov uspjeh.

Dok se ne vrati dignitet ocjeni, teško da će se ijednim pravilnikom to riješiti.