Karlovac: revija srednjoškolskih filmova

Od danas do 12. rujna u Karlovcu se održava 15. filmska revija mladeži i njezina međunarodna inačica, 3. Four River Film Festival. Manifestacija je posvećena srednjoškolskom filmu, a odvija se pod motom Još nema kina, ali ima filma!

Od 91 filma u konkurenciji je 39 hrvatskih te 52 inozemna, a ostvarenja će se natjecati za jedanaest nagrada o kojima će odlučivati tročlani žiri - Zvonimir Jurić, Marinko Leš i Nikolaus von Uthman. Filmovi se prikazivaju u Gradskom kazalištu Zorin dom i na starom gradu Dubovcu.

Kako Karlovac nema kino s redovitim repertoarom, programska koordinatorica Marija Ratković izrazila je nadu da će brojnost posjetitelja manifestacije potaknuti mjerodavne da u devetom gradu po veličini u Hrvatskoj otvore novo kino, rečeno je na konferenciji za novinare.

Popratni sadržaji Revije i Festivala namijenjeni su različitim uzrastima, a među ostalim uključuju program Filmski 5+, osmišljen za osnovnoškolce, te program Dubovac open air. Potonji će prikazati filmove Neka ostane među nama Rajka Grlića i Dva sunčana dana Ognjena Sviličića, na kojemu je direktor fotografije bio prerano preminuli Vedran Šamanović, kojemu je ove godine festival posvećen.

Također će biti održane i radionice animacije te filmske maske i šminke, a bit će predstavljen i projekt 365-film za deset lipa te program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima.

Novost ovogodišnje manifestacije je nagrada Žuta zastava namijenjena filmu koji na najbolji način promiče nenasilje. Organizatori manifestacije su Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez.