Vratili se nagrađeni informatičari

Mladi hrvatski informatičari Ivica Kičić, Ivan Katanić, Stjepan Glavina i Adrian Satj Kurdija, dobitnici zlatnog i triju srebrnih odličja na 22. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Kanadi, vratili su se u Hrvatsku.

U zagrebačkoj zračnoj luci svečano su ih dočekali roditelji, mentori, prijatelji te predstavnici Ministarstva obrazovanja te grada Zagreba.

U konkurenciji timova 83 države svijeta, Ivica Kičić iz zagrebačke Pete gimnazije osvojio je zlatnu medalju na najznačajnijem svjetskom natjecanju u znanju iz informatike za učenike srednjih škola, koje se održalo od 14. do 21. kolovoza na Sveučilištu Waterloou, u Ontariju.

Natjecanje se održavalo dva dana, a svaki su se dan rješavala po četiri originalna zadatka na algoritamskoj osnovi, u programskim jezicima C, C++ i Java, pod operativnim sustavom Linux.

Kao tajnu uspjeha hrvatskih srednjoškolaca, koji već godinama osvajaju zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima, zlatni Kičić istaknuo je sustavan rad s mladim informatičkim talentima, što nas svrstava među 10 najboljih zemalja svijeta.

Srebro su osvojili Ivan Katanić iz požeške Gimnazije, Stjepan Glavina iz preloške Srednje škole te Adrian Satja Kurdija iz zagrebačke Pete Gimnazije.

Državni tajnik u MZOS-u Želimir Janjić najavio je uvođenje neovisnog obveznog ispita iz informatike za srednjoškolce sa 16 godina kojim bi se dodatno unaprijedilo informatičko znanje mladih, prenosi Hina.