Međunarodni dan i godina mladih

Danas je Međunarodni dan mladih, čije je obilježavanje organizirala Mreža mladih Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ujedno je počela i Međunarodna godina mladih, koja će se obilježiti prigodnim tribinama te kulturnim i zabavnim programima.

Dan mladih u Zagrebu je obilježen akcijom Da sam ja ministar i prikazivanjem filmova o mladima,.

Splićani se upisivali u knjigu žalbe

Mladi Splićani svoj su dan obilježili raznim akcijama, a najveću pažnju izazvala je knjiga žalbe dugačka čak 15 metara, ispred zgrade Gradskog kazališta lutaka. U nju su mladi od 17 do 21 sat mogli upisati svoje prijedloge, savjete, sugestije. 


Ovogodišnji moto: Dijalog i međusobno razumijevanje

Nerijetko nas se tretira kao skupinu sklonu neprimjerenu ponašanju, nasilju i delinkvenciji. Nema li veće zablude nego etiketirati sve mlade ove zemlje tim stereotipom, zapitao je na konferenciji za novinare predsjednik Mreže mladih Hrvatske Nikola Pandurić. Upozorio je da se mladi susreću s mnogobrojnim problemima, kao što su nezaposlenost, skupo obrazovanje, prilagodba Bolonjskom procesu i dr., te pozvao odgovorne na partnerski odnos.

U Hrvatskoj ima više od 21 posto mladih u dobi od 15 do 30 godina i važan su društveni resurs za pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Naravno, za to im treba dati priliku.


Dok mladi nisu sadašnjost, oni ne mogu biti ni budućnost

Dok mladi nisu sadašnjost, oni ne mogu biti ni budućnost, naglasio je Pandurić, dodajući kako mladi danas nisu dovoljno uključeni u društvo, na pitanja ne dobivaju odgovore i teško nalaze primjere izvrsnosti u javnosti. 

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić najavio je izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih, čija provedba nije zaživjela na lokalnoj razini. Istaknuo je kako je od 2006. do 2008. utrošeno oko tri milijarde kuna na različite programe i aktivnosti za mlade.