Našima bronca na olimpijadi iz fizike

Mladi hrvatski eksperimentalni fizičari osvojili su brončanu medalju na 23. međunarodnom turniru mladih eksperimentalnih fizičara (IYPT) održanom u Beču od 9. do 16. srpnja. Ekipu u kojoj su Lora Grbanović, Anica Keretić, Igor Marković, Una Pale i Gabriela Clara Racz vodio je profesor na V. gimnaziji u Zagrebu Dario Mičić. Izbor hrvatske ekipe i njezino sudjelovanje na tom turniru organiziralo je Hrvatsko fizikalno društvo.

U današnjem priopćenju sudionika turnira navodi se da su među europskim ekipama od hrvatske reprezentacije bili uspješniji predstavnici Austrije, Njemačke, Švedske i Slovačke, a mladi iz Hrvatske iza sebe su ostavili predstavnike Velike Britanije, Rusije, Francuske, Švicarske, Poljske i još devet zemalja. Pobjednici turnira su predstavnici Singapura, a dominirale su neeuropske, uglavnom azijske zemlje: Koreja, Tajvan, Kina te Iran, Novi Zeland i Australija.

IYPT je međunarodno ekipno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike, tijekom kojeg učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih znanstvenih problema i prezentacije rješenja u znanstvenoj raspravi. Hrvatska na tom natjecanju sudjeluje od školske godine 2001./2002.