Najveća navala na Filozofski

Povijesni je dan za naše visoko školstvo. Prvi put umjesto prijamnih ispita u cijelosti su provedeni on-line upisi na fakultete. Tako je 34 tisuće maturanata, koji su prvi put kod nas položili državnu maturu, od ranog jutra bilo prikovano uz računalo tražeći svoje mjesto na visokim učilištima.

Do 5 sati i 24 minute, kada je u Carnetu puštena službena rang lista za upise na visoka učilišta, očito nitko od krojača državne mature nije imao mirnu noć. Poučeni iskustvom pada sustava e-matice, sve su činili da se to ne dogodi i zbog potencijalnog stampeda 34.000 maturanata na upise.

Najvrednije - transparentnost sustava

Neki nisu spavali tjednima, neki su intenzivno pili gastale, a u help desku Carneta uvedene su i noćne smjene, za sve upite o upisima i državnoj maturi, kojih je bilo 42.000.

Svi zadovoljni rang listom potvrdili su upis na željeni fakultet i time za kolege oslobodili sva druga mjesta na kojima su prošli.

Najvrednija je transparentnost sustava, da svi učenici mogu u svakom trenu vidjeti kakvo je njihovo bodovno stanje, kakve su im šanse da se upišu na željeni studij, rekao je prof. dr. Vedran Mornar, dekan FER-a Zagreb.

Najviše prijava bilo je za zagrebački Filozofski fakultet, gdje su primjerice na studij antropologije konkurirala 64 kandidata na jedno mjesto. U minuti je tijekom dana, on-line upis potvđivalo 20 maturanata. Za to imaju 48 sati, no ima još jedno važno upozorenje za buduće brucoše.

Svi brucoši koji se upisuju ove godine školarina je besplatna, a sve kasnije ovisi o njihovoj uspješnosti, rekao je Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Kako su maturanti mogli prijaviti 10 fakulteta za upis, bit će zanimljivo nakon 48 sati saznati koliko će ih studirati prvi željeni izbor.

Fakultet prometnih znanosti drugi je po prijavama na zagrebačkom Sveučilištu (4499 prijava), slijede FPZ s oko 250 prijava manje te PMF, Građevina, Učiteljski fakultet, Pravo i Ekonomija. Veliki je interes i za smjer za vojne pilote na Prometnom fakultetu, gdje je 49 kandidata na jedno mjesto, dok za kontrolore leta konkurira njih 37 po slobodnom mjestu. Prema studijskim programima, najviše je prijavljenih bilo na Građevinarstvu, njih 3908, na Prometu, Elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji i Računarstvu na FER-u te Novinarstvu.


Navala i na ostalim visokim učilištima

Visoka učilišta s najviše prijava u Hrvatskoj su, nakon zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Poslije Sveučilišta u Zagrebu, najviše je prijava bilo na Sveučilištu u Rijeci (4744) i Splitu (4433), na tamošnjim ekonomskim fakultetima. Ekonomski fakultet najviše je tražen i na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli najviše je prijava imao Odjel za ekonomiju i turizam, a na Sveučilištu u Zadru Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja.

Rang-liste objavljene su na www.postani-student.hr. Upisnih mjesta na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj ove je godine oko 38 tisuća. U srednjim školama Republike Hrvatske - gimnazijama, četverogodišnjim i trogodišnjim strukovnim školama - ove su godine maturirala 45.264 učenika.