Đakovo: 1.200 mališana u narodnom ruhu

U Đakovu su danas, u sklopu 44. Smotre folklora Đakovački vezovi, održani tradicionalni Mali vezovi čija je raspjevana i rasplesana povorka prošla središtem grada, krenuvši od katedrale do velikog vezovskog šatora. Ove godine malovezovska povorka okupila je 32 dječje folklorne skupine s oko 1.200 malih sudionika u narodnom ruhu.

Uz dječje folklorne skupine iz Đakovštine i Slavonije te drugih krajeva Hrvatske, ove godine gosti Malih vezova bile su dječja folklorna skupina KUD-a Mladost iz Josifova, Makedonija, te HKUD Crvenice iz istoimenog mjesta pokraj Tomislavgrada, BiH. 

Nakon prolaska đakovačkim korzom, program Malih vezova nastavljen je u vezovskom šatoru gdje su dječje skupine, osim pjesama, predstavile i plesove, dječje igre te običaje svoga kraja.

Po prvi puta, ove godine voditelji programa Malih vezova pratili su program dvojezično - na hrvatskom i engleskom jeziku.

Mali vezovi su uvod u središnji tjedan smotre, koji će svečano biti otvoren u petak, 2. srpnja, a zatvoren u nedjelju, 4. srpnja. Središnji program Đakovačkih vezova bit će nedjeljni svečani mimohod folklornih skupina iz zemlje i inozemstva te okićenih svatovskih zaprega i konjanika.