Šibenik - grad djece svijeta

Jubilarni, 50. put na šibenskoj Ljetnoj pozornici podignuta je zastava Međunarodnoga dječjeg festivala. Čast otovrenja festivala pripala je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću.

Festival s toliko puno djece iz cijeloga svijeta na ponos je i diku Hrvatskoj i Šibeniku, rekao je predsjednik Josipović dodavši da je festival koji je imao čast otvoriti zapravo vršnjak njegove generacije.


Svjetska vrijednost u Šibeniku

Uoči ceremonije otvaranja jubilarnoga šibenskog festivala Josipović je novinarima izjavio da festival ima iznimnu vrijednost te da je poznat diljem svijeta.

Šibenik nije velik kao Zagreb ili New York ili Berlin, ali ovim festivalom pokazuje da može organizirati nešto što ima svjetsku vrijednost, kazao je Josipović pod čijim se pokroviteljstvom i održava ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Šibenski gradonačelnik Ante Županović rekao je da će u idućih 15 festivalskih dana Šibenikom proći na tisuće gostiju, pretežito djece i zaželio da njegov grad bude kao dijete.

Koliki ugled taj festival uživa u svijetu, svjedoči činjenica da je to jedina priredba iz Hrvatske koju je UNESCO uključio u svoj program Međunarodne godine približavanja kultura. Šibenik je grad djece svijeta...

Ulice i trgovi tisućljetnog Šibenika ustreptali su očekujući najdraže goste - mališane iz svih krajeva svijeta! Pripremljen im je dosad najbogatiji doček - tijekom dva festivalska tjedna ukupno 360 programa, u kojima će sudjelovati oko dvije i pol tisuće izvođača iz 23 zemlje. A u radu 21 festivalske radionice sudjelovat će oko 800 djece!


Projekcija na Šibenskom kanalu


Festival je otvoren premijernom izvedbom predstave "Buratino" A. N. Tolstoja u adaptaciji Marijane Nola i režiji Nine Kleflin, a u glumačkoj izvedbi ansambla HNK u Šibeniku. Glazbu za predstavu skladao je Neno Belan, koji je sa svojim Fiumensima koncertom zaokružio večer otvaranja festivala.

Posebna je zanimljivost da se prijenos otvaranja 50. MDF projicirao u Šibenskom kanalu, direktno u more, na vodenom zidu površine 500 četvornih metara.

Svečanosti otvaranja festivala nazočili su, među ostalima, i izaslanik premijerke Jadranke Kosor saborski zastupnik Ante Kulušić te izaslanica ministra kulture Bože Biškupića državna tajnica Nina Obuljen i pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan.