Alkohol i cigarete sve veći problem

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u suradnji s osnovnim školama posljednjih devet godina provode projekt Otvoreni kišobran. Uz prevenciju i edukaciju, Otvoreni kišobran otkriva trend pijenja i pušenja među šestašima osnovnih škola u Podravini i Prigorju.

Iz godine u godinu dobna granica za prvo eksperimentiranje s alkoholom i cigaretama sve je niža. Potvrđuju to podaci ankete provedene među 1200 učenika šestih razreda iz 17 osnovih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Oko 47% posto djece u 6. rezredima probalo je cigaretu, a oko 73 posto djece probalo je piti i povremeno piju, neki su čak napisali da piju svaki dan.

Jedna od škola koja želi stati na kraj lošim navikama školaraca jest i Osnovna škola Đure Estera iz Koprivnice. Škola je organizirala radionice namijenjene isključivo učenicima te predavanja za roditelje.

Ankete su pokazale kako su radionice poticaj da se o štetnosti alkohola i pušenja razgovara i u obitelji. No problem je što je u prosjeku svaki drugi roditelj pušač, čime se djeci šalje kriva poruka. Većina anketiranih smatra konzumaciju alkohola na proslavama normalnom, a trećina misli da je u manjim količinama čak i koristan.

Takva su razmišljanja dio kulture društva u kojem živimo, upozoravaju stručnjaci, a sve pogoršava činjenica da ne postoji nacionalni program o alkoholu kojim bi se jasno odredio odnos alkohola i djece. Tek je zakonskim propisom zabranjeno točenje alkohola i prodaja cigareta mlađima od 18, a koji često ne poštuju ni odrasli.