Svaki peti maturant pao kemiju i biologiju

Nacionalni ispitni centar objavio je rezultate 13 izbornih srednjoškolskih predmeta, a oni pokazuju da 4570 maturanata ili oko osam posto nije zadovoljilo na »ispitu zrelosti«, piše Vjesnik. Kemija je ispala bolna točka: 60 posto učenika iz nje je dobilo jedinice i dvojke, 26 posto trojku, 10 posto četvorku, a samo tri posto peticu, dok je sličan rezultat iz fizike, koja zajedno s poviješću na popravni šalje oko 1500 maturanata. Oko 1500 jedinica iz biologije, više od 1200 iz fizike, 716 iz kemije, 602 iz psihologije i 308 iz povijesti maturanti su dosad zaradili iz ispita prve državne mature.

12 negativnih iz Likovne umjetnosti

Prirodoslovlje je ispalo najslabija točka srednjoškolskog sustava: svaki peti maturant "pada" iz biologije i kemije, a 13 posto njih iz fizike. Oko 13 posto učenika nije uspjelo položiti psihologiju, 12 posto povijest. Nedovoljno znanja srednjoškolci imaju i iz informatike - od njih oko 3000, koliko ih je izabralo taj predmet kao izborni, 150 ga nije položilo. Najbolju prolaznost ostvarili su maturanti koji su izabrali polaganje likovne umjetnosti: 45 posto ih je dobilo ocjenu vrlo dobar, 32 posto dobar, no neki su pali čak i taj predmet: od 2200 ispita - 12 ih je negativno ocjenjeno.

Kemija, koju je izabralo 3446 maturanata, ispala je ozbiljna bolna točka: 60 posto učenika iz nje je dobilo jedinice i dvojke, 26 posto trojku, 10 posto četvorku, a samo tri posto peticu. Sličan rezultat je i iz fizike, koja zajedno s poviješću na popravni šalje oko 1500 maturanata. Povijest za dvojku zna 35 posto maturanata, 28 za trojku, 18 za četvorku, a niti sedam posto za peticu. Ni geografija neće maturantima pomoći pri rangiranju na upisnim ljestvicama fakulteta: 80 posto maturanata pokazalo je znanje za dvojku i trojku, tek 1,8 posto za peticu, dok ih je 65 palo i taj predmet.

Padalo se i iz Vjeronauka, ali ne i iz Glazbene umjetnosti

Iz biologije je čak 1490 jedinica, a 30 posto učenika zna za dovoljan, 24 posto za dobar, 18 za vrlo dobar i devet posto za odličan. Bolje rezultate, za solidnu prosječnu trojku, maturanti su pokazali iz sociologije i etike, gdje je vrlo malo jedinica. Maturanti su padali i iz vjeronauka. Iz tog predmeta, koji većini podiže prosjek ocjena, čak je 70 posto maturanata dobilo dvojke i trojke, a peticu tek njih 6,5 posto. Vjeronauk je palo 2,6 posto pristupnika ispitima. Jedini ispit na kojem nema ponavljača je glazbena umjetnost, na kojoj je ujedno i najviše petica - blizu 40 posto.

Centar neće snižavati ispitne kriterije

Fiziku, kemiju i biologiju polagali su i srednjoškolci koji ih nisu slušali u školi nego su učili samostalno. To, kazao je ravnatelj Nacionalnog ispitnog centra Goran Sirovatka, ne može biti jednako znanje. Ispiti iz mature prilagođeni su programu općih gimnazija i postoji niz izbornih predmeta koje ne slušaju svi maturanti, no odgovaraju uvjetu znanja za nastavak školovanja na visokim učilištima. Zbog toga nismo željeli snižavati ispitne kriterije, nego smo ih postavili tako kako su očekivali fakulteti ne bi li dobili adekvatno odabrane kandidate za upis, dodao je. Komentirajući rezultate iz vjeronauka ili informatike, navodi kako izlazak na te ispite maturanti očito nisu shvatili ozbiljno, javlja Vjesnik.