Najbolji mladi novinari primili priznanja

Troje najboljih mladih europskih novinara primilo je u srijedu u Istanbulu nagrade za svoje radove, a izabrani su među 35 nacionalnih pobjednika koji su pisali na temu proširenja Europske unije.

Vladisav Velev iz Bugarske dobio je nagradu za najboljeg mladog novinara u kategoriji najoriginalnijeg izvještaja, Prune Antoine iz Francuske za najbolje istraživanje te Verena Ringler iz Austrije za najbolji novinarski stil.

Treći natječaj za Europsku nagradu mladom novinaru trajao je od listopada 2009. do veljače 2010. i privukao je više od 1.000 prijava iz čitave Europe. Na natječaj su se mogli prijaviti građani zemalja članica Europske unije, kao i zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Makedonija) te potencijalnih kandidata (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo) te, po prvi puta, Islanda.

Nacionalni pobjednik u Hrvatskoj bio je Miho Dobrašin, novinar Poslovnog dnevnika, čiji je tekst "Grčka ponovno piše europsku povijest" žiri ocijenio najkvalitetnijim u snažnoj konkurenciji ostalih radova objavljenih u hrvatskim medijima u proteklih godinu dana.

Natječaj je pred novinare i studente novinarstva u dobi 17-35 godina stavio izazov da predstave proširenje Europske unije iz kreativne perspektive koja tjera na razmišljanje, prenosi Hina.