Pretučenomu statistika ništa ne znači

Predsjednik Ivo Josipović primio je roditelje okupljene u udrugu Luka Ritz i roditelje djece žrtava maloljetničkog nasilja i tom prigodom kazao kako je nužno ojačati preventivu i napraviti zakonodavne izmjene kako bi se ubrzanjem kaznenih i prekršajnih postupaka te drukčijim tretmanom prema nasilnicima spriječilo takvo ponašanje. Josipović je u svome Uredu primio roditelje preminulog Luke Ritza, Rena i Suzanu, majku pretučenog Filipa iz Sesveta - Sanju Šimičić, te majku preminulog Vilija iz Pule - Vlastu Šilipetar.

Riječ je bila o tome da Hrvatska nije učinila sve da se spriječi nasilje među mladima, kazao je Josipović nakon sastanka. Neke od mjera su poduzete, javnost je senzibilizirana, no, naglasio je Josipović, postoji još puno toga što bi se moglo učiniti, prije svega na prevenciji nasilja. Nužno je postići da hrvatsko društvo bude bez te najgore vrste ponašanja, rekao je predsjednik i naglasio nužnost populariziranja kulture nenasilja.

Pravobraniteljica Mila Jelavić rekla je da je smanjen broj kaznenih i prekršajnih djela nasilja među mladima, ali i upozorila da to ne smije zavarati i uljuljati. Statistika ne znači ništa djetetu koje je doživjelo nasilje. Moramo se usmjeriti na svakog pojedinca i ne smiju se u primjeni odgađati mjere protiv nasilja, rekla je.

Majka preminulog Luke, Suzana Ritz naglasila je nužnost prevencije već u vrtićima i osnovnim školama, kao i edukacije profesora i pedagoga. Roditelji preminulog Luke Ritza uputili su pismo i Vladi u kojem traže jače angažiranje državnih institucija u prevenciji maloljetničkog nasilja, te se zauzimaju za strože kažnjavanje maloljetničkog nasilja. Oni koji počine najteža kaznena djela protiv života i tijela drugog djeteta, žene muškarca, starca... moraju odgovarati za takve zločine i mora im se suditi te moraju proći kazneni postupak koji će biti sukladan s težinom učinjenoga kaznenog djela, stoji, uz ostalo, u pismu.