Zasjedanje mladih parlamentaraca

Šibenik je domaćin 3. regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske. Ono će trajati od 16. do 18. ovoga mjeseca, a posvećeno je ovogodišnjoj Europskoj godini borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti.
Na zasjedanju je 80-ak sudionika iz Hrvatske te gosti iz Njemačke, Finske, Nizozemske, Švedske, Albanije i Ukrajine.

Europski parlament mladih nevladina je i neprofitna organizacija koja je prisutna u 33 europske zemlje i djeluje na načelu stalnog europskog parlamenta, rekao je Ivan Hršak, predsjednik zasjedanja EPMH u Šibeniku.

U subotu EPMH zasjeda u šest odbora, koji će prihvatiti rezolucije o temama vezanima za borbu protiv siromaštva, humanitarnu pomoć koju EU pruža u prirodnim katastrofama, politiku razvoja nuklearne energije, odziv građanstva na izbore, budućnost eurozone s obzirom na trenutačne probleme u kojima se našla Grčka te zabranu pušenja na javnim mjestima u europskim državama.

Najvažniji je događaj regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske - Generalna skupština, koja će se održati u nedjelju u šibenskoj Gradskoj vijećnici, gdje će sudionici izložiti rezolucije, koje će, ako budu izglasovane, biti poslane u europski parlament. 

Ovim zasjedanjima mladima pokušavamo osigurati forum putem kojeg će se moći čuti mišljenje o ovim temama. Europska unija nije nešto s čim imaju veze samo političari, naglasila je Rujana Pavlic, članica Upravnog odbora Europskog parlamenta mladih Hrvatske.

Inače, Europski parlament mladih Hrvatske bit će domaćin 68. međunarodnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih 2011., na kojem će se u Zagrebu okupiti 280 izaslanika iz 33 europske zemlje.