Prva taktilna slikovnica za djecu

Udruga slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije predstavila je danas taktilnu slikovnicu Žir Bocko i vjeverica Marta autorice Eme Lasić, učenice 3. razreda Osnovne škole Barilović.

Članica udruge Danica Rob, jedna od ponajboljih čitačica točkastoga, Brailleova pisma za slijepe, prstima je na predstavljanju, uz tekst slikovnice, opisala i slike kako ih ona vidi.

Tajnik udruge Mirsad Bećirović rekao je da su Ema i njezina učiteljica Anka Grman uzdizanjem crteža u formu kolaža od različitih rebrastih, hrapavih, glatkih i drugih materijala učinile takav pomak u rušenju barijera za slijepe osobe da postižu ono što ne postižu ni neke mjerodavne institucije.

Primjer je to djelatnicima u izobrazbi i kulturi kako se dječja književnost može približiti slijepoj djeci. Naime, Hrvatska ima samo četiri slikovnice s Brailleovim pismom i reljefnim slikama za slijepu djecu. Međutim, oni su djeci nepristupačne jer stoje oko 400 kuna kuna zbog skupe izrade alata za reljef.

Inače, slikovnica Žir Bocko i vjeverica Marta najprije je tiskana za djecu koja vide u natječaju Moja prva knjiga. Zatim je u suradnji s drugom djecom iz razreda i učiteljicom Grman unikatno izrađena za slabovidnu ili slijepu djecu.

Emina tu ne staje. U pripremi je nova slikovnica Potraga za Cikijem, trenutačno je u izradi na brajici. Udruga će je dobiti na dar pošto u svibnju završi ovogodišnji natječaj Moja prva knjiga na koji se Ema opet javila.