Ništa od spajanja predmeta

Sindikati su na vijest o spajanju predmeta odmah skočili jer bi - spoje li se biologija, kemija i fizika, te povijest i zemljopis - bilo upitno radno mjesto 600 profesora.

Taj je prijedlog došao od neke fantomske grupe koju je oformio ministar Radovan Fuchs koja bi napravila reformu gimnazija. Upitno je je li taj genijalan autor mislio tko će predavati taj predmet ili je mislio da bi profesori biologije, fizike i kemije išli na burzu rada, upozorio je na mogući problem Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ministar se čudi i kaže kako je riječ o kuloarskoj izmišljotini. Ne radi se o spajanju predmeta, nego o tome da se definiraju predmeti koji bi bili obvezni, a da se ostali predmeti ponude kao jedna šira izbornost prema afinitetima. Dakle nijedan predmet se ne ukida i nitko neće ostati bez radnog mjesta, istaknuo je resorni ministar.

Europski školski sustav poznaje jedinstveni predmet biologije, kemije i fizike, ali to je njihova  tradicija, a ne novina. Nikad se nije mislilo da će se ti predmeti spojiti u jedan predmet. Ono što treba napraviti jest suradnja među predmetima, misli Veronika Javor, ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije.

Ako je priča o spajanju predmeta i kulorska priča, ipak nije pala s Marsa. Neki nagađaju kako je to bio probni balon da se vidi kako će reagirati zbornica i javnost. Ali u vrijeme kada nezaposlenost raste iz dana u dan, ovakvi šokovi  prosvjetarima nisu baš poželjni, baš kao ni puste reforme.