Veliki planovi za Bolonjski proces

U Beču i Budimpešti održana je dvodnevna ministarska konferencija o Bolonjskom procesu. Sudjelovalo je 47 izaslanstava, među kojima i hrvatsko, koje je vodio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

Na konferenciji o visokom obrazovanju europski ministri obrazovanja su razmatrali rezultate Bolonjskog procesa pokrenutog prije 10 godina. Podsjetimo, Bolonja je pokrenuta radi stvaranja zajedničkog europskog prostora visokog obrazovanja i poticanja lakše mobilnosti studenata.

Sada su ministri zaključili kako je nužno povećati mobilnost studenata. Naime, tek tri posto europskih studenata svake godine studira na sveučilištima u nekoj od ostalih zemalja uključenih u Bolonjski proces. Iz tog je razloga kao cilj istaknuta namjera da se mobilnost studenata do 2020. godine poveća na dvadeset posto.

Moramo zajedno raditi na tome da Bolonjski proces još bolje saživi i da bude u javnosti transparentniji, rekla je austrijska ministrica znanosti Beatrix Karl ocijenivši taj proces jedinstvenim projektom s velikim šansama, mogućnostima i izazovima.

Konferencija je završila usvajanjem Budimpeštansko-bečke deklaracije u kojoj se navodi poboljšanje kvalitete obrazovanja te proširenje Bolonjskog procesa na države izvan Europe. 

Mislim da upravo zbog svojevrsnih pokreta studenata u kojima su izražavali svoje kritičke komentare ne samo na odvijanje Bolonjskog procesa, nego i na neke druge pojave koje su slijedile u provedbi, jako važno da je upravo socijalna dimenzija bila glavna tema konferencije, istaknuo je hrvatski ministar Fuchs.

On je dodao da se u Hrvatskoj pokušava stvoriti takav model da studenti krenu s jednakim mogućnostima studiranja, a da se kasnije, s obzirom na uspješnost studiranja, dalje dokazuju.

Sljedeća ministarska konferencija o napretku Bolonjskog procesa održat će se u Bukureštu 2012. godine.