Kreativci u vrtiću

Novi naraštaji, nove metode. Za svladavanje čitanja, pisanja i računanja odavno više nije dovoljna crna ploča i kreda. Moderne učilice roditeljima i nastavnicima olakšavaju život, a djeci kroz igru učenje tako više nije mučenje.

Silabus splitske logopetkinje Nataše Radas nije nov izum, postoji već petnaestak godina. Dovoljno dugo da se potvrdi njegova jedinstvenost i zapanjujuća učinkovitost. Profesorica Radas upravo je dobila priznanje i novčanu potporu Gospodarske komore iz Zaklade Izvorno hrvatsko.

Silabus nisu samo kockice i tablice množenja bez brojeva. Golem je to projekt, životno djelo i misija Nataše Radas, koji gdje god se pojavi osvaja nagrade - nebrojeno je tu zlata za inovaciju, a sve je i patentirano.

Sredstvo ih naprosto veže, sredstvo je takvo da izaziva kod njih tu radost i tu želju, a u krajnjoj liniji slaganje nečega što je rasuto i kaotično obično je osobina i bitno ljudska, tako da samim tim sredstvom oni razvijaju pažnju. S razvijenijom pažnjom pak motivira se i govor, ali puno adekvatniji i primjereniji, prirodniji i normalniji, radosniji, objasnila je Nataša Radas.

Iako nije u službenoj nastavi, sve više učitelja koristi se Silabusom. Kažu da je to nešto kreativno što su djeca prepoznala i što vole.

Bivši polaznici programa danas najbolje svjedoče o učinkovitosti ovih patenata. Mahom su to izvrsni učenici, matematički prvaci, koje se nerijetko logopedu slalo zbog teškoća.

Djeca mogu čuda, vjeruje Nataša Radas, i to sva djeca, samo im treba pokazati kako učiti jer, kaže, kreativci i znanstvenici ne stvaraju se na fakultetu, nego u vrtiću!