Prvi ispiti državne mature

Državna matura, koja se ove godine prvi put polaže u Hrvatskoj, počela je ispitima iz izbornih predmeta - psihologije i informatike. Na ispite je izišlo ukupno nešto manje od 6.800 maturanata. Psihologiju je polagalo više od 4.000 učenika, od kojih 2.553 gimnazijalaca. Za informatiku se odlučilo 887 gimnazijalaca i gotovo 1.850 učenika strukovnih škola. Psihologija i informatika bitne su za upis na pojedine studije.

Na prve ispite odazvali su se gotovo svi prijavljeni učenici, doznaje se u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na temelju više od 50 posto dosad obrađenih podataka. Na ispit iz psihologije odazvalo se 99 posto, a iz informatike 98 posto prijavljenih.

Ispiti su protekli u najboljem redu, a 99-postotni odaziv premašio je sva očekivanja, izjavila je za Hinu Višnja Francetić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Rezultati ispita bit će poznati za 30 dana.

Psihologiju i informatiku polagat će i osobe koje su srednju školu završile prijašnjih godina, a koje zbog upisa na fakultete i zbog nekih drugih razloga žele položiti državnu maturu i ta dva izborna predmeta. Oni će testove pisati u pet centara u Hrvatskoj - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu. Rad oko 800 ocjenjivača testova bit će plaćen i za to je osigurano oko 7 milijuna kuna.

Za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 32.444 redovitih učenika srednjih škola u RH. Državna matura polagat će se u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom, a polaganje u ljetnom roku bit će uvjet za prvi rok upisa na visoka učilišta.