Koga štiti pedagoški pravilnik?

Neodgovorno i nasilničko ponašanje u našim je školama sve češće. U prošloj školskoj godini izrečeno je više od 76 tisuća pedagoških mjera. Zazvonilo je i u nadležnom Ministarstvu pa su u škole stigle nove mjere - u Pravilniku o produženom stručnom postupku.

No pravilnik je samo produljio agoniju profesora i nastavnika. U pojedinim strukovnim školama, zbog velikog broja kažnjenih učenika, nastavnici sudjeluju i u desetak povjerenstava, a stručni suradnici, psiholozi i pedagozi i u njih stotinjak. Stoga su sindikati pokrenuli peticiju za ukidanje spornog pravilnika.

Ravnatelji, mnogi stručni suradnici i iskusni nastavnici slažu se da pravilnik napokon i zakonski formalizira ulogu nastavnika kao odgojitelja, ulogu težu od obrazovne.

Sindikalni povjerenik Preporoda za Međimursku županiju Ivan Korotaj nastavnik je dulje od tri desetljeća. Smatra da Pravilnik o produljenom stručnom postupku ne štiti od nasilja, nego - štiti nasilnike.

Novim je pravilima unedogled zakomplicirana procedura. Koliko je na polugodištu bilo ukora, toliko ravnatelj treba imenovati stručnih povjerenstava u kojima je uvijek pedagog. Ono mora pratiti ponašanje učenika, istražiti uzroke, odrediti mjere - sve to može trajati - do kraja godine.