Osnovnoškolci govorili u Saboru

U organizaciji saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport, učenici osnovnih škola iz 19 hrvatskih gradova i općina, predstavnici Dječjeg foruma, gostovali su u Hrvatskom saboru. Tamo su saborskim zastupnicima iznosili svoja stajališta i mišljenja vezana uz ostvarivanje prava djece i mladih. Predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport Milanka Opačić kazala je da će sve dječje prijedloge i zahtjeve proslijediti nadležnim institucijama.

Riječ je o tradicionalnom susretu djece i zastupnika, koji se održava već osmi put, a svi nazočni mogli su se uvjeriti u argumentirano i snažno zalaganje učenika za njihova prava i dužnosti: od prava na bolje uvjete školovanje i na kvalitetniju organizaciju slobodnog vremena, do prava na osobnog asistenta za učenike s posebnim potrebama i prava na zdravu hranu.

Neki među njima su se založili i na dječje pravo na Djeda Mraza. Aida Salihagić- Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, u sklopu kojeg djeluje Dječji forum, kazala je da se susret učenika i zastupnika održava jednom godišnje, a u Sabor dolaze predstavnici Foruma koji su bili najaktivniji.

Nikolina i Filip, učenici 5. razreda osnovne škole iz Banove Jaruge, upozorili su na ružne i teške riječi koje se često čuju u među vršnjacima u školi, ali i među odraslima: na nogometnim utakmicama, u medijima, pa i u Hrvatskom saboru. Nedostaju nam ljepota i dobrota. Zato razmišljate kakve riječi govorite jer one dopiru i do naših ušiju i do našeg srca, poručili su učenici zastupnicima.Medijima su poručili da što češće objavljuju lijepe i pozitivne iskrice iz učeničke svakodnevice jer, kažu, oni na tome i nastoje: u svojoj školi vježbaju upotrebu lijepih i pozitivnih riječi, imaju tzv. sandučić povjerenja, a biraju i Prijatelja tjedna.

Mladi Čakovčani, Ivana iz Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama i Hrvoje iz tamošnje osnovne škole, požalili su se kako su, zbog nedostatka školskog prostora, učenici iz Centra prisiljeni gurati se u invalidskim kolicima u premalenim učionicama, a iz osnovne škole na nastavu moraju dolaziti dva puta dnevno. Damir i Irena iz okolice Čakovca zauzeli su se pak za produženi boravak u svojoj školi kako bi, uz ostalo, romska djeca bolje naučila hrvatski. Kada ćemo dobiti novu školu? Već pet godina govorite kako nema novca. Je li stvarno tako? Pokažite da smo vam važniji!, poručili su učenici.

Ines i Petra iz viših razreda osnovne škole u Vrgorcu smatraju da sva školska djeca imaju pravo na zdravu prehranu i upozoravaju kako je sve više pretile djece i u manjim sredinama. Želimo da sve školske kuhinje budu opremljene za pripremu toplog obroka zdrave hrane, a mi smo, kažu, spremni pomoći primjerice u radu u voćnjaku u zamjenu za voćke koje bi rado grickali umjesto slatkiša.

Maleni Đakovčani smatraju da bi učenici trebali kvalitetnije provoditi slobodno vrijeme i predlažu da članstvo u nekim športskim klubovima bude besplatno, a cijena kino ulaznice minimalna što bi, kažu, trebala podržati lokalna zajednica, dok bi država trebala pojačati kontrolu provedbe zakona o zabrani prodaje alkoholnih i duhanskih proizvodima mlađim od 18 godina.