Dani crnogorskog filma

Dani crnogorskog filma, u sklopu kojih će se prikazati kratki igrani i dokumentarni filmovi koji su obilježili crnogorsku kinematografiju, održat će se od 18. do 20. siječnja u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Redatelj Velimir Stojanović, kojeg se smatra pionirom crnogorske poslijeratne kinematografije, zastupljen je s dva dokumentarna filma - Utkani tokovi i Mrtvi grad.

Iz tog razdoblja predstavit će se i dokumentarac Crne marame Branislava Bastaća, Kamenom zarobljeni Boška Boškovića, za koji je dobio nagradu na filmskom festivalu u Puli te Nokturno za Kotor istaknutog crnogorskog autora Zdravka Velimirovića.

Iz sedamdesetih na rasporedu je kratki igrani film Homo homini Vlatka Gilića, još jednog velikog imena crnogorske kinematografije.

Svjetski poznati autor Momir Matović predstavit će se novijim dokumentarcem, dugometražnim Ram za sliku moga zavičaja, filmsko svjedočanstvo supruge prvog crnogorskog predsjednika Blaža Jovanovića.

Hrvatski redatelj Krsto Papić, dobitnik brojnih nagrada i priznanja u dokumentaristici, u ciklusu je zastupljen dokumentarnim filmom Slike iz zaboravljenog kraja.

Mlađu generaciju crnogorskih filmaša predstavit će Ognjen Radulović, s kratkim igranim filmom Ćud, nagrađenim na međunarodnom studentskom filmskom festivalu u Moskvi 2001.

Kratkim igranim filmovima Netaknuti suncem i Maska predstavit će se Andro Martinović, Vladimir Perović s dokumentarnim filmom Strasti. Prikazat će se i film Život je negdje Mirka Matovića.