Stručnjakinje za ljepotu

Još su u 19. stoljeću u Zagrebu osnovane tzv. šegrtske škole, na čijim je temeljima 1953. osnovana zanatska škola. Njezinu, pak, tradiciju nasljeđuje današnja Obrtnička škola za osobne usluge. Tijekom trogodišnjeg školovanja u njoj se učenici obrazuju za frizere, fotografe, pedikere, a od 2007. i za kozmetičare.

Za to se zanimanje školuje 60 učenica u dva razreda. Zanimljivo je da nema nijednog dječaka. U lipnju bi školske klupe trebala napustiti i prva generacija maturantica. Ravnatelj Stanko Berečki očekuje da će školu završiti njih 50-ak.

Program obrazovanja za kozmetičare propisalo je Ministarstvo prosvjete. Učenice u gotovo jednakom fondu sati pohađaju teoretski i praktični dio nastave, što je novina u Hrvatskoj.

Učenice prolaze teoretski dio općeobrazovnih predmeta, zatim stručnih predmeta tipa anatomije, dermatologije i ostalih koji su bitni, a u drugom dijelu se odvija praktična nastava, jednim dijelom u školi, a jednim dijelom u kozmetičkim salonima. Trude se razvijati vještine i sposobnosti potrebne za ovu struku. Ona ponajprije obuhvaća njegu lica i tijela s pomoću preparata, ali i aparata.

Zbog sve većeg broja tretmana i novih trendova sve se više zadire i u područje fizikalne terapije. A zbog razvoja wellness centara nužno je poznavati i sve više masažnih tehnika te pratiti trendove u šminkanju i vizažizmu.

Osim konkretnih tehnika, poput tretmana lica, masaže, depilacije i šminkanja, kod djece se razvija i smisao za dobru komunikaciju, kreativnost, visok stupanj higijene, ali i ljubav prema čovjeku i poslu.

Nakon škole maturantice mogu ostati na ovom stupnju obrazovanja i raditi u nekom salonu, napredovati u struci u određenom području, a mogu se upisati i u druge srodne stručne škole.