Lekcija iz tolerancije

Dvije naše priče od prije nekoliko tjedana, o trogodišnjem Leu iz Vukovara te devetomjesečnom Patriku iz okolice Zaprešića, potaknule su neku drugu djecu da u ovom predblagdanskom razdoblju učine nešto za dvojicu dječaka.

Leo ima tri godine, boluje od cerebralne paralize i epilepsije. Živi s majkom Viktorijom u Vukovaru u podstanarskom stanu.

Patrik ima samo devet mjeseci. Ne vidi, rođen je bez očnih jabučica. Njegovi roditelji, mama Kristina i tata Dubravko, tek se uče brinuti o djetetu s posebnim potrebama.

Obje se obitelji, osim s bolešću, bore sa zamršenim zdravstvenim sustavom i nedostatkom novca.

Dvije priče o dvojici dječaka koji su drukčiji od drugih udružile su djecu iz vrtića u Sesvetama i Josipdolu. Osmislili su kalendar, a novac od prodaje darovali bi Leu za kolica i Patriku za orbitalne uloške.

Na kalendaru su ilustrirali priče. Svaki mjesec jedan lik iz tih priča nešto poručuje. Poručuje velikima da se sjete da su i oni bili djeca i da za različitost nisu znali dok su bili mali.

Antun, Lucija, Tin i Iva znaju da je Neva Nevičica svojom dobrotom i čistim srcem otjerala zlo i smekšala tvrda srca. U njihovu se vrtiću o prijateljstvu, ljubavi i toleranciji uči baš uz priče Ivane Brlić-Mažuranić.

Osnovni i glavni cilj je senzibilizacija predškolske djece prema osobama s invaliditetom, odnosno djeci s poteškoćama u razvoju, kaže voditeljica programa Tolerancija kroz priče Ivane Brlić-Mažuranić Ljiljana Ivković.

Ove klince više i ne treba poticati na dobra djela. Rano su naučili da ne mogu sva djeca trčati niz stepenice ili vidjeti omiljeni crtić. I dobro znaju prepoznati komu je njihova pomoć potrebna.