Sportom protiv droge

Dolazimo k vama da vam kažemo da je sada pravi trenutak da se počnete baviti sportom. Poruka je to koju po hrvatskim školama promovira Vito Spasović, voditelj programa Odaberi sport, sa svojim sportskim timom. Pomažu mu i naši poznati sportaši. 

Dio sportskog tima je i Milka Babović. Unatoč dobi, i danas vježba jer sport joj je najbolja investicija u životu. Kaže, mnogo je stvari kojima vas sport uči. Samodisciplina, to je bitno, obaveze prema kolektivu jer ako ste u štafeti, ne možete reći danas mi se ne ide na trening; zatim osnove koju vas nauče kad startaš - nema odustajanja, ne moraš pobijediti, ali moraš proći kroz cilj makar i četveronoške, a to u životu znači - do kraja ono što si preuzeo kao tvoju obavezu, kao mogućnost, kao dužnost, izvoli to, očekuje se od tebe da završiš.

Svako se dijete može baviti sportom, bilo ono debelo, mršavo, visoko, nisko ili pak s nekom kroničnom bolesti. Namjera je poučiti djecu tako da zajedno s roditeljima odaberu sport koji će im najviše odgovarati. U tome bi im trebale pomoći i knjige Mali sportaši u kojima im se nude preporuke pri odabiru.

Nema tako bolesnog djeteta koje se ne može na neki način baviti tjelesnim odgojem, nekom vježbom, koja će ga osnažiti, kaže Babović.

Kako sport snaži i tijelo i duh, ovim se programom nastoji spriječiti i ovisnost kod mladih. Jer brojke su visoke. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo registrirano je više od 27 tisuća ovisnika.

Uvijek treba paziti na realnost očekivanja roditelja i djece u odnosu na mogućnosti koje djeca mogu postići u sportu kako ne bi došlo do nesklada jer preopterećena djeca također mogu predstavljati rizični čimbenik za zloporabu opojnih droga.

Gimnastikom se dijete može baviti gotovo čim izađe iz pelena, kažu treneri, a da bi se jedan element dobro izveo, potrebno ga je ponoviti oko 2 400 puta.

U džudu je najvažnije znati kako pasti da bismo mogli ustati. Džudaši kažu, to je zabavan sport samo ako si uporan. Ključna je snaga, brzina i razmišljanje.

Odaberite sport koji će vas zabavljati, ali i najviše odgovarati po dobi i mogućnostima. I zapamtite riječi naših sportaša - Sportom ne samo da se mogu, već i trebaju svi baviti.