Trijumfalni povratak ručne animacije

Tajna koja se krije iza briljantnog animiranog filma Princeza i žabac jest činjenica da je Walt Disney ponovno otkrio tradicionalnu ručnu animaciju, koju je u posljednje vrijeme potisnula kompjutorska inačica. Međutim, samo to ne bi bilo dovoljno za uspjeh. 

Naime, ono što je omogućilo Pixaru (kojeg je nedavno kupio Disney), DreamWorksu i ostalim studijima za CG-animaciju da detroniziraju dugogodišnjeg vladara animiranog svijeta, jest dobra priča. 

Izgleda da su to shvatili u Disneyu pa tako Princezu i žapca odlikuje snažna priča upotpunjena živopisnim likovima te urnebesno smiješnim situacijama. 

Pod redateljskom palicom veterana Rona ClementsaJohna Muskera (kreativni tim odgovoran za uspješnice poput Male sireneAladdina) te pod budnim okom Pixarova gurua Johna Lassetera (sadašnjeg kreativnog direktora Disneyeva odjela za animaciju), Princeza i žabac maestralno spaja novo sa starim - glazbena je to bajka koja nas vraća u vremena dok je Walt Disney bio osoba a ne brend. Pa ipak, film spretno koketira s novim senzibilitetom animacije u kojem premisa mora biti svježa, a humor trebaju razumjeti različite dobne skupine.  

Sve u svemu, u pitanju je najbolji animirani film koji je Walt Disney napravio posljednih godina, film za koji nije bitna tehnika animacije dok god je priča dobra. Kritičari i filmski portali predviđaju mu sjajnu budućnost na kinoblagajnama. Čini se da će nedolazeći blagdani biti veseli za kuću Walt Disney.