Viktor je dokaz da autizam ne mora biti prepreka

Viktor je upravo završio šesti razred s odličnim uspjehom. Rođen je kao visiko neurorizično dijete u 26. tjednu trudnoće te je težio samo 940 grama. Služi ga tek 20% vida, ima niz dijagnoza. Neke od njih su ADHD, autizam te motoričke smetnje. No sve to nije spriječilo ovog 13-godišnjaka da bude pravi pobjednik!

Viktor pohađa OŠ Zapruđe. U razredu ima mnogo prijatelja. 

- Mi pomažemo Viktoru često, što mu god treba. Priča s nama, igra se i druži, jako nam je drago da je s nama u razredu - priča nam Gabrijel, Viktorov prijatelj.  Sve riječi hvale ima i Ivan, koji kaže - Viktor je dobar i voli biti među djecom, pametan i brzo zaključuje. 

Sam Viktor ističe da voli ići u školu, a najdraži predmet mu je informatika. Kaže da u školi ima mnogo prijatelja.

Karmen, Viktorova asistentica u nastavi  radi s njim od početka školske godine. Ističe da je Viktor jako suradljiv. Vrlo je veseo i topao u komunikaciji. Napominje da se voli družiti s učenicima u razredu koji su ga jako lijepo prihvatili kao i on njih. Karmen kaže da radi s djecom s poteškoćama već četvrtu godinu. 

U svom radu susrela se s različitom problematikom vezanom za djecu s poteškoćama.  Radila je s djecom autističnog spektra kao i slabog intelektualnog stanja.  

Viktor pobjeđuje autizam vježbanjem i sportom. Igra tenis u TK Travnjak i uključen je u  program #TenisBezGranica, kao i u program  individualni Autism Fitness. 

Ana-Marija Dragojević, dopredsjednica TK Travnjak, voditeljica programa #TenisBezGranica, ističe da je Viktor došao u klub prije nešto više od godinu dana.  Kaže da je kod Viktora jako brzo primjećen napredak , što je potvrdio i njegov profesor tjelesnog. 

- Viktorov napredak je i naš napredak, veselimo se kad vidimo osmijeh na njegovom licu - ističe trenerica i dodaje da je nevjerojatna sreća i veselje svaka prebačena loptica, svaki dobar udarac.  Napominje da se Viktor jako veseli tenisu i to mu je velika nagrada. 

- Od naših 50 polaznika, Viktor se najviše veseli svojim uspjesima- rekla je. 

Najzaslužnijima smatra Viktorove roditelje koji su vrlo pozitivni i ustrajni ljudi.  Vjeruje da će zajedničkim snagama i radom Viktor još bolje napredovati, smatra da je ovaj program za Viktora odličan. 

Poremećaj autističnog spektra roditelji djece koja idu u TK Travnjak počeli su primjećivati oko druge ili treće godine, kaže Dragojević.

- Prvenstveno se javlja problem govora, socijalizacije, dijete ne gleda u oči, ne odgovara osmijehom na vaš osmijeh, slaže igračke u niz. To su nekakvi prvi znaci.  Dijete je često uplakano i ne može se smiriti, tu su nekakve ponavljajuće radnje - opisuje prve znakove i dodaje da su se u svom radu susretali s raznim problemima tog spektra. 

Naglašava da su i sami puno toga naučili, prvenstveno od roditelja polaznika svojih programa - kako kontrolirati neke stvari, promijeniti ih. Smatra da bi trebala postojati veća svjesnost o samom poremećaju i kod nas u Hrvatskoj. Ističe da se jako malo o autizmu zna i malo se priča, a ranom intervencijom dalo bi se puno više učiniti.
U Hrvatskoj je registrirano 1096 osoba s autizmom, iako se prema starim pokazateljima brojka kreće preko 8000, a prema novim omjerima oko 22.000, dok je 500.000 do milijun stanovnika dio obitelji s članom pogođenim autizmom.

Autizam se pojavljuje 4-5 puta češće kod dječaka nego kod djevojčica. U nekim je obiteljima 50–100 puta češći nego u općoj populaciji što potvrđuje genetsku ulogu u etiologiji.


Autizam - važno je uočiti znakove u prve dvije godine djetetova života