Odličan uspjeh mladih matematičara

Hrvatski učenici ostvarili su odličan uspjeh na Treća srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Poljskoj. Na individualnom natjecanju srebrne medalje osvojili su: Matija Bucić i Grgur Valentić, a brončane Ivana Antoliš, Kristijan Kilassa Kvaternik i Ognjen Stipetić.

Olimpijada se održala u Poznanu od 24. do 29. rujna, na kojoj su sudjelovale šesteročlane ekipe iz deset zemalja:  Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Švicarska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Litva i Hrvatska.

Na ekipnom natjecanju, prva je bila Poljska, a druga Mađarska. Naša je ekipa po broju bodova izjednačena s Njemačkom, no zbog  većeg broja potpuno točno riješenih zadataka treće je mjesto pripalo Njemačkoj. Ipak zbog  tijesnog konačnog ishoda među najboljim ekipama i veliku prednost u odnosu na ostale, domaćini su na svečanom zatvaranju, mimo uobičajenog protokola, dodijelili hrvatskoj ekipi priznanje za osvojeno četvrto mjesto.

Ove godine hrvatsku ekipu sačinjavali su  učenici:
Ivana Antoliš, XV. gimnazija, Zagreb
Matija Bucić, XV. gimnazija, Zagreb
Kristijan Kilassa Kvaternik, V. gimnazija, Zagreb
Ante Malenica, V. gimnazija, Zagreb
Ognjen Stipetić, V. gimnazija, Zagreb
Grgur Valentić, V. gimnazija, Zagreb

Voditelji ekipe su dr.sc. Ilko Brnetić, izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, i dr.sc. Mea Bombardelli, docent na PMF-u – Matematičkom odjelu.

Uz službeni dio natjecanja organizirani su izlet i razne sportske i druge aktivnosti za učenike.  Na cjelodnevnom izletu posjetili su poznatu katedralu u Gnieznom, obišli arheološki lokalitet u Biskupinu te muzej minijaturnih građevina u Pobiedskoj.