Prva rata Top stipendije na Pantovčaku

Predsjednik Republike Stjepan Mesić zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor u svojem je uredu na Pantovčaku održao prijam za studente i predstavnike tvrtki sponzora akcije Top stipendija za top studente 2009. Dobitnici Top stipendije, njih 38, primili su prvu ratu.

Dodjeli su nazočili i resorni ministar Radovan Fuchs, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i glavna urednica Nacionala Sina Karli.

Naglašavajući važnost ulaganja u znanje, Mesić posebno je zahvalio osnivačima akcije, izdvojivši Sinu Karli i pokojnog osnivača Nacionala Ivu Pukanića. Ako želimo da Hrvatska bude zemlja znanja moramo u znanje ulagati, rekao je.

Ovogodišnji stipendijski fond dosegnuo je do sada najveći iznos od 1.520.000 kuna, a 38 studenata - 34 sa sveučilišnih studija, dva sa veleučilišta i visokih škola te još dva studenta sa Sveučilišta u Zadru, dobili su prvioh 4000 kuna. Dosad je stipendirano 179 studenata s više od 40 fakulteta i visokih škola u Hrvatskoj, a u proteklih sedam godina dodijeljeno je ukupno sedam milijuna kuna.  

Top stipendijama se nagrađuje i potiče uspješnost i izvrsnost studenata na visokim učilištima u Hrvatskoj. Iznos od 40.000 kuna, podijeljen na 10 mjeseci, student prima tijekom jedne akademske godine.

Stipendija je neobvezujuća, što znači da je studenti nisu dužni vraćati.

Natjecati se mogu svi studenti hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola s prebivalištem u Hrvatskoj od druge godine studija s prosjekom ocjena od 4,0.

U projektu, osim tjednika Nacional, utemeljitelja akcije, sudjeluju i tvrtke partneri - Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka te regionalni partneri Turisthotel, Tankerkomerc i Tankerska plovidba.