U školu i bez knjiga

Danas počinje nova školska godina. Prema privremenim podacima, ove godine u osnovne škole kreće 39.365 prvašića.

To je porast za 1227 učenika u odnosu na prošlu godinu. Ipak, ove godine ima gotovo 10.000 učenika manje jer je osmi razred završilo 49.122 učenika, a u prve razrede upisano je 39.365 učenika.

U srednje škole upisano je oko 56.000 učenika. Najveći je interes bio za četverogodišnje strukovne škole.

Posljednji dan školske godine učenicima je obećavao dugo toplo ljeto. Bezbrižni su napustili klupe jer će ih u rujnu na klupama dočekati novi udžbenici po obećanjima tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorca. I onda polovinom srpnja - šok! Recesija je zakucala i na vrata obrazovanja, pa tako nema više besplatnih udžbenika i sufinanciranja prijevoza. Novi ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs ukinuo je besplatne udžbenike za 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Razlog? Gospodarska kriza.


Ta je odluka roditelje stajala oko 700 milijuna kuna. Roditelje, ali i nastavnike, posebno je razljutila nedavna Fuchsova izjava da djeca prvih mjesec dana u školi mogu biti bez udžbenika.


Rekli pa porekli?

Kako bi malo ublažili kritike, Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom obrazovanja obvezala se do kraja kolovoza podijeliti udžbenike za učenike s područja od posebne državne skrbi.

Ali primjerice, situacija u Vukovaru nije ni na tragu najave Agencije. Kada smo razvrstali knjige koje su stigle, shvatili smo da je to tek 50 posto od potrebnih knjiga i to samo za više razrede osnovne škole. Za razrednu nastavu nismo dobili nikakvih knjiga, izjavio je za Vukovarske novine ravnatelj OŠ Antuna Bauera Ivan Mađaroš.


Virtualni sajmovi knjiga

Za socijalno najugroženije slamka spasa je lokalna i regionalna samouprava. Tako će Zagrebačka i Varaždinska županija sufinancirati prijevoz srednjoškolaca, a to će učiniti i Vukovar.

Zagreb će kupiti knjige za 2000 djece slabijeg imovinskog stanja. Na humanitarnoj večeri u Splitu prikupljeno je sedam milijuna kuna za kupnju udžbenika za 7000 djece slabijeg imovinskog stanja.

Većina hrvatskih gradova organizirala je sajmove razmjene udžbenika, a oni su se naveliko razmjenjivali i preko interneta. Za slijepe i slabovidne učenike Ministarstvo je obećalo subvencionirati posebne udžbenike. Najavili su i besplatne udžbenike (srednja i osnovna škola) za djecu hrvatskih branitelja, ratnih invalida i djecu u domovima.


Djeca, prijatelji u prometu

Tradicionalno, početkom školske godine počinje i akcija Ministarstva unutarnjih poslova Djeca, prijatelji u prometu. Djeca u prometu uglavnom stradavaju zbog krivnje i odgovornosti odraslih, a dokazano je i da djeca ponavljaju pogreške roditelja.

U 2009. poginulo je 17 djece (12 kao putnici, a pet kao pješaci). Kako bi upozorili djecu na opasnosti u prometum, policajci će tijekom rujna posjetiti sve osnovne škole u Hrvatskoj i svim prvim razredima održati dvadesetominutna predavanja o sigurnom sudjelovanju u prometu. Djeca će dobiti i sigurnosne reflektirajuće naramenice te obavijesne knjižice.