Pošto kila znanja?

Mreža mladih Hrvatske (MMH) na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježila je Međunarodni dan mladih, jednu od najvažnijih i najraširenijih svjetskih akcija za unaprjeđenje prava i položaja mladih u svijetu.

Fakultetske školarine u Hrvatskoj među najvišima su u Europi i potpuno su neprimjerene sve nižem standardu hrvatskih građana, ustvrdila je predsjednica Mreže mladih Emina Bužinkić te naglasila kako je standard hrvatskih studenata među najnižima u Europi, kao i da su izdvajanja od 0,87 posto BDP-a za visoko školstvo ispod svake europske razine.

Mreža, koja okuplja oko 200.000 mladih iz 60 organizacija, najavljuje pridruživanje prosvjedima najavljenima za jesen, kako studentskim, tako i velikim protuvladinim prosvjedima koje su najavili sindikati i udruge seljaka.

Tijekom današnjih cjelodnevnih aktivnosti Mreža mladih na Cvjetnom trgu prikuplja poruke građana koje će proslijediti hrvatskoj Vladi, kao i njihove odgovore na referendumsko pitanje - Treba li visoko obrazovanje biti dostupno svima, bez obzira na materijalni status? 

Priređen je i performans Pošto kila znanja na simboličkoj tržnici na kojoj se važu odnosi između cijena školarina u Hrvatskoj i primanja prosječnih hrvatskih obitelji, a studenti-akteri interaktivne predstave iznose svoje probleme tražeći za svoje probleme savjete od promatrača-prolaznika.