Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Tradicionalna Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture, namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i studentima koji žele upoznati Hrvatsku te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik, otvorena je u Zagrebu.

Ovogodišnju Školu, koju organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika, u naredna će četiri tjedna pohađati 44-oro studenata i mladih stručnjaka iz 18 europskih i prekooceanskih zemalja.

Među polaznicima su i stipendisti s partnerskih sveučilišta, iz Beča, Krakova, Padove, Pečuha, Praga, Sofije, Toronta, Udina i Vilniusa. Studenti će u sklopu programa kulture posjetiti hrvatske muzeje, galerije, kazališta, a trebali bi ići i na izlete u Hrvatsko zagorje i na Plitvička jezera, prenosi Hina.

Ravnateljica HMI Danira Bilić najavila je da će Matica iduće godine pokrenuti i tečaj hrvatskoga jezika putem interneta.

Akademski program Škole obuhvaća 110 školskih sati nastave, pet sati obavezne nastave jezika dnevno, a dodatna nastava prilagođena je potrebama i zanimanju polaznika. Na kraju akademskoga programa polaže se završni ispit iz hrvatskoga jezika, a polaznici dobivaju diplomu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o osam ECTS bodova. Oba su dokumenta dvojezična, na hrvatskome i engleskome jeziku.

Škola je s radom počela u subotu, 27. lipnja, a završit će 24. srpnja, kada će se polaznicima uručiti diplome.