Festival djece i mladih

Zagreb je domaćin 6. međunarodnog folklornog festivala djece i mladih. Program je počeo u četvrtak, dolaskom stranih skupina u Zagreb, humanitarnim nastupom u domovima umirovljenika Maksimir i Trnje te posjetom ustanovi za osobe s posebnim potrebama. Jučer su na pozornici na Trgu bana Jelačića nastupili brojni KUD-ovi iz Zagreba i Zagrebačke županije te gosti iz inozemstva.

Jutros je upriličen svečani mimohod od Hrvatskoga narodnog kazališta do Trga bana Jelačića i natrag do HNK. Ondje je održan svečani koncert. Na ovogodišnjem završnom koncertu sudjeluju KUD Preslica i folklorne skupine iz Vinkovaca, Laza Bistričkog, Donje Dubrave, Dugopolja, Gornje Dubrave te gosti iz Sarajeva (BiH), Kišinjeva (Moldavija), Stalova Wole (Poljska), Vladikavkaza (Rusija) i folklorna skupina iz Turske.

KUD Preslica ovaj međunarodni festival organizira od 2004. godine, a njime želi pokazati i sačuvati od zaborava tradicionalne narodne običaje, nošnje, pjesme i plesove iz različitih krajeva Hrvatske te upoznati nacionalno bogatstvo drugih naroda. Festival ima i humanitarni karakter, a od 2006. uvršten je u Međunarodni savjet organizatora festivala folklora - CIOFF, koji kao nevladina organizacija ima potporu UNESCO-a.