Sajam dječje knjige

U sklopu programa 49. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) danas je u Šibeniku u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvoren 3. Sajam dječje knjige.

Na sajmu koji će trajati do 30. lipnja sudjeluje 12 nakladnika, a organiziraju ga Grupacija nakladnika hrvatske dječje knjige Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Nagradna igra za djecu Potraga za blagom, ove je godine posvećena astronomiji, jer je 2009. proglašena godinom astronomije. Tijekom četiri dana djeca će promatrati zvijezde teleskopima koji će biti postavljeni ispred gradske knjižnice, a u sklopu igre bit će održane i književne večeri Šime Ešića, Sanje Lovrenčić, Kašmira Huseinovića, Hrvoja Kovačevića i Želimira Hercigonje.

Ovo je jedinstven sajam, a dječja knjiga je vrlo važna za nakladništvo, pa se nadam da će Sajam dječje knjige prijeći u tradiciju, rekao je otvarajući manifestaciju predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Zdenko Ljevak.

Izložba ilustracija

U sklopu programa sajma u šibenskoj knjižnici postavljene su izložbe ilustratora iz Hrvatske i Slovačke. Ilustracija je nezaobilazna kod proizvodnje dječje knjige, a ove godine Sajam dječje knjige predstavlja izložbu osam slovačkih ilustratora u selekciji slovačke povjesničarke umjetnosti Barbare Bratove i četiri hrvatska autora, rekao je direktor programa Kašmir Huseinović.

Među ostalima, izložena su djela Dušana Kallaya, koji je ove godine osvojio grand prix Hrvatskog bienala ilustracije u Zagrebu, a od hrvatskih autora izlažu Zdenka Bilušić, Ljubinka Pika Vončina, Ivana Guljašević i Danijel Srdarev.