Međunarodni dječji festival

Od 20. lipnja do 4. srpnja u Šibeniku će se održati tradicionalni 49. međunarodni dječji festival. Sadržavat će 120 programa iz različitih umjetničkih i estetskih područja, a na njemu će biti više od 1100 sudionika iz 19 država uključujući Hrvatsku.

Otvorila ga je izraelska plesna skupina The DINA TELEM GROUP s predstavom Igra skrivača 3-4. Predstava je dobila preporuke Ministarstva prosvjete Izraela i uključena je u nacionalnu kulturnu selekciju.

Unatoč globalnoj krizi, festival će i ove godine zadržati sve komponente koje ga čine prepoznatljivim. Riječ je o 15 cjelodnevnih festivalskih događanja na šibenskim pozornicama, trgovima, ulicama, naseljima i povijesno-kulturnim lokalitetima; programskim segmentima (inozemni, dramski, lutkarski, glazbeni i glazbeno-scenski, literarni, likovni, filmski, radionički, noćni, prateći program, program na trgovima i ulicama te festivalsko izdavaštvo) te reprezentativnom predstavljanju najboljeg od domaćeg i inozemnoga dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu.

Na nedavno održanoj press-konferenciji potvrđeno je da su u scenskom dijelu programa urednici odlučili o nastupima sljedećih ansambala: u domaćem dramskom programu: Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba (Oliver Twist), Kazalište Mala scena Zagreb (Debela), Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka (Zlatni danci) i Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb (Pčelica Maja).

U domaćem lutkarskom programu nastupit će Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Priča o Mićem Morčiću), Gradsko kazalište lutaka Split (Mala Vila), Zagrebačko kazalište lutaka (Pinocchio) i Kazalište lutaka Zadar (Čarobnjak iz Oza). U glazbeno-scenskom i plesnom programu pak nastupit će KKD – Radionica U svijetu bajki iz Slavonskog Broda (Ribar Palunko i njegova žena).

Festival će biti prigoda za produbljivanje suradnje sa sličnim manifestacijama, a posebno s Lutkarskim festivalom iz Toruna (Poljska) i Kotorskim festivalom pozorišta za djecu (Crna Gora). Ovogodišnje festivalsko izdanje bit će domaćinom Trećeg sajma dječje knjige koji će se za njegova trajanja odvijati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Uz to, Festival će promovirati i iznimnu tradicijsku kulturu hrvatskih otoka (Mljet, Krk, Lošinj) kroz program Otoče volim te.

U popratnom programu, u sklopu 21. simpozija socijalne pedijatrije, u Šibeniku će se sastati središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece. Prvi put u popratnome programu, u organizaciji Obiteljskog centra Šibensko-kninske županije, bit će održana radionica u povodu nacionalne kampanje protiv kažnjavanja djece pod nazivom Kažnjavanje djece je kažnjavanje budućnosti.

Prijenos otvorenja Festivala pratite na HRT+ od 21.15 sati, a snimku u nedjelju na HTV-u 2 u 17.35 sati.