Dodijeljene nagrade "Luka Ritz"

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa održana je prva svečana dodjela Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Laureatima, osnovnoškolki Sarah Jalušić i srednjoškolcu Zvonimiru Lapovu Padovanu nagradu je uručio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Nagrada Luka Ritz pokrenuta je krajem rujna prošle godine u spomen na tragično preminulog srednjoškolca Luku Ritza i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj bile su pozvane da predlože učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Škola koju nagrađeni učenik pohađa dobit će posebno priznanje. Skulpturu Lukina kosa vedrine izradila je Sabina Mikelić. 

O dodjeli nagrade odlučilo je povjerenstvo u kojem su bili predstavnik obitelji pokojnog Luke Ritza, predstavnik Nacionalnog vijeća učenika, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje te predstavnik resornog ministarstva.

Odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz krajem rujna prošle godine donio je ministar Primorac.