Najbolji od najboljih

Agencija za odgoj i obrazovanje dodijelila je na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici priznanja najboljim učenicima na državnim natjecanjima i onima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na ovogodišnjih 13 međunarodnih natjecanja, a dodijeljene su i zahvalnice njihovim profesorima mentorima, javlja Hina.

Na 13 međunarodnih natjecanja 23 učenika su osvojila jedno od prva tri mjesta, a pripremalo ih je i pratilo 18 mentora. Natjecali su se u matematici, informatici, kemiji, fizici, biologiji, astronomiji, debati, pisanju eseja i glumi.

Učenici s međunarodnim priznanjima dolaze iz splitske XV. gimnazije, V. gimnazije i III. gimnazije, zagrebačke VII. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina, II. gimnazije, zagrebačkih osnovnih škola Jure Kaštelana i Pavleka Miškine te iz zabočke Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski.

Natjecanja i smotre koja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje održavaju se u 33 kategorije, a provode se na tri razine, školskoj, gdje se natjecalo više od 163.000 učenika, županijskoj razini na kojima je sudjelovalo više od 38.000 učenika i na državnoj razini gdje je sudjelovalo gotovo 7000 učenika.

Učenici osnovnih škola, gimnazija i učenici iz općeobrazovnih predmeta strukovnih škola ove su se godine natjecali u 25 kategorija, a prvo je mjesto osvojilo 199 učenika koje je pripremalo i pratilo 159 mentora. Natjecali su se u općeobrazovnim predmetima: jezično-umjetničkom, prirodoslovno-matematičkom, humanističkom, tehničkom, umjetničkom, zdravstvenom, ekološkom i drugim programima.

Osim na državnoj razini, učenici su sudjelovali i na nekoliko smotri: LiDraNo, Smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, 47. reviji filmskog i videostvaralaštva, Danima kruha, Smotri učeničkih zadruga i Domijadi.

Uspomenu na svečanost, skulpturu Oskar znanja koju će dobiti učenici i plaketu za mentore i škole izradili su Vlasta Zelenko Sokolić i Nenad Sokolić.