Zdrava prehrana "od malih nogu"

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz razdoblja 2000 do 2005 godine, oko 12 posto djece u Hrvatskoj ima povećanu tjelesnu težinu, a oko 7 posto bilo je pretilo.

Izradom prehrambenih standarda za dječje vrtiće prije dvije godine u Hrvatskoj je počela borba s tim problemima.

Stručnjaci za prehranu ističu zlatna pravila koja se trebaju poštivati. Raznovrstan izbor namirnica, umjerena količina i način priprave važni su od najmlađe dobi.

Bolje je svježe nego kuhano bolje kuhano nego pirjano bolje pirjano nego pečeno bolje pečeno nego prženo i bolje prženo nego roštilj, rekao je voditelj Odjela za prehranu u KB Osijek, dipl. ing. nutricionist dr. Marko Lukić.

Koliko se ne pridržavamo pravila prehrane, govore podaci Hrvatske gospodarske komore o porastu prodaje, primjerice, bezalkoholnih pića unatoč svjesnosti o količini šećera u njima.

Stvaranje zdravih prehrambenih navika od malih nogu možda jednog dana neće biti uzalud.