Nizozemska bajka za djecu

Među 29 europskih država, Nizozemska je na prvom mjestu zemljala u kojima djeca najbolje žive. Iza nje su Švedska, Norveška, Island, Finska, Danska i Slovenija. Velika Britanija je pak na niskom 24. mjestu, a iza nje su samo Rumunjska, Bugarska, Latvija, Litva i Malta.

Rezultat je to novoga britanskog istraživanja koje se odnosi na djecu i mlade do 19 godina. Sastavila ga je radna skupina na Sveučilištu u Yorku, služeći se uglavnom podacima iz 2006. godine. Tijekom studije primijenjena su 43 različita kriterija, od stope smrtnosti djece i postotka pretile djece, do čimbenika kao što su siromaštvo i kvaliteta stanovanja.

Nizozemska se nalazi visoko u svim kategorijama. Skandinavija ima nisku stopu smrti djece uzrokovane nesrećama, no tamošnja su djeca sklona rizičnom ponašanju, poput ranih spolnih odnosa, pušenja i konzumiranja alkohola. Po kvaliteti stanovanja, na vrlo visokom mjestu nalazi se Norveška.

Loša pozicija Velike Britanije uzrokovana je, prije svega, visokim brojem djece koja žive u obiteljima nezaposlenih roditelja.