Mobilni operateri trebaju štiti djecu

Europska komisija pozvala je mobilne operatere da učine više kako bi djeca bila sigurna prilikom korištenja mobitela.

To mogu učiniti uvođenjem svih mjera koje predviđa dobrovoljni kodeks ponašanja koji je 2007. potpisalo 26 mobilnih operatera koji pokrivaju 96 posto tržišta u EU.

U Uniji mobitele koristi 50 posto djece u dobi od deset godina, 87 posto djece u dobi od 13 godina i 95 posto u dobi od 16 godina. Polovica roditelja strahuje da bi pritom mogli biti izloženi neprimjerenom sadržaju ili nasilju druge djece.

Prema najnovijem izvješću GSM udruženja nacionalni kodeksi utemeljeni na okvirnom sporazumu uvedeni su u 22 države članice EU-a, a 80 posto operatera uvelo je mjere za kontrolu pristupa djece sadržajima za odrasle.

Zaštita maloljetnika nije luksuz, nego je neophodna ako nove komunikacijske tehnologije žele biti prihvaćene u europskim društvima, istaknula je europska povjerenica za telekomunikacije Viviane Reding.

Upozorila je kako još 12 operatera i dalje nude sadržaj za odrasle bez kontrole pristupa. Pozvala je Cipar, Estoniju, Finsku i Luksemburg da potpišu nacionalne kodekse, a Belgiju da svoj revidira.