Djeca zavladala Sl. Brodom

Glazbeno-scenskom čarolijom U čunu ribara Palunka i njegove žene u Slavonskome Brodu počeo je Tjedan dječjih svečanosti U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić. Na raskošnoj svečanosti otvaranja na središnjem gradskom trgu ispred kuće Brlić sudjelovalo je više stotina brodske djece vrtićke i školske dobi. Gradonačelnik Mirko Duspara simbolično je ključeve grada predao djeci. Cijeli sljedeći tjedan oni će raditi u kazališnim, likovnim i novinarskim radionicama.

U četvrtak će Školska knjiga dodijeliti nagrade Ivana Brlić Mažuranić za originalna neobjavljena književna djela za djecu u ovoj godini. Dobitnici su Ivona Šajatović za roman Pazite kako igrate te Mladen Kopjar za knjigu pripovjedaka i kratkih priča Ljubav, padobranci i izvanzemaljci
 

"Hrvatski Andersen"

Ivana Brlić Mažuranić rođena je u Ogulinu 18. travnja 1874. i rasla uz djeda (hrvatskoga bana, slavnog pjesnika, tvorca Smail-age) – Ivana Mažuranića. Pisati je počela tek desetak godina poslije nakon udaje i ulaska u uglednu obitelj Brlić. U početku je pisala samo za svoju obitelj, a zatim i za djecu diljem svijeta jer su njezini junaci vremenom progovorili na 40 jezika.

Pravi je prodor u književnost, iako izvan modernih tokova, ostvarila Čudnovatim zgodama i nezgodama šegrta Hlapića 1913. To je prava pikarska pripovijest o sazrijevanju i životnom preobražaju od zla prema dobru, bistra i vrijedna dječaka Hlapića. O toj temi (svladavanju mnogih prepreka koje život postavlja) govori povijesni roman Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata objavljen potkraj autoričina života koji se ugasio 21. rujna 1938.

Dvije nominacije za Nobela

Umjetnički vrhunac ostvarila je Pričama iz davnine, djelom koje je čitateljima svih naraštaja nudilo vjeru u temeljne ljudske vrijednosti. Pišući priče, napajala se na dvama izvorima: slavenskoj mitologiji i hrvatskim narodnim legendama. Dva je puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost.

Izrazito vizualno doživljavanje, neposredno izražavanje, intimna i izravna iskrenost koja podrazumijeva iskonsku ljudsku naivnost u spoznavanju – temelji su na kojem se stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić približilo zahtjevnomu senzibilitetu čitatelja – djeteta.