Naj, naj, naj festival

Počeo je međunarodni Naj, naj, naj festival. Na njemu će se tradicionalno tijekom proljetnih školskih praznika djeci besplatno prikazivati najbolje predstave dječjih kazališta iz Hrvatske i svijeta. Festival, čija je osnivačica Marija Sekelez, traje do 19. travnja a odvija se u više zagrebačkih kazališta. 

Na festivalu će uz izbor domaćih predstava osam hrvatskih kazališta nastupiti i pet vrhunskih kazališta za djecu iz Danske, Rumunjske, Bugarske, Srbije i Slovenije.

Danska kazališna skupina Batida nastupit će s predstavom Špageti, bugarski Credo theatre s predstavom Tatica je uvijek u pravu, Slovensko mladinsko gledališče izvest će Kekeca, srpsko Malo pozorište Duško Radović predstavu Alisu u zemlji čudesa a rumunjski Ion Creanga Theatre - Pinokija.
 
Među hrvatskim predstavama su Gulliverova putovanja (ZKM), Ne, prijatelj! (GK Trešnja), Strah u ulici lipa (GK Žar ptica), Povuci-potegni (Dječje kazalište Dubrava), Čudnovate zgode šegrta Hlapića (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku), Nećko svojeglavećko (Dječja lutkarska scena varaždinskog HNK), Moje tijelo (Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke), Postojani kositreni vojnik (Scena POU Velika Gorica) i izvan konkurencije Čudesni svijet brojeva (GK Žar ptica).

Besplatne ulaznice podižu se na dan predstave, dva sata prije početka, u kazalištu u kojem igra. Predstave će se izvoditi u ZKM-u, Gavelli, Trešnji, Žar ptici, Zagrebačkom kazalištu lutaka u Travnom, Komediji, Dječjem kazalištu Dubrava i Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Nagrade (skulptura Zlatna Žar ptica) bit će dodijeljenje 19. travnja na zatvaranju festivala. O njihovim će dodjelama odlučivati stručno povjerenstvo u sastavu Helena Braut, Želimir Ciglar, Iva Gruić, Hrvoje Ivanković i Igor Ružić.