Samo 14 učenika

Iz godine u godinu u školama u Koprivničko-križevačkoj županiji sve je manje učenika, a posebno je kritično u seoskim školama. Osnovna škola u Ferdinanovcu najesen će imati samo 14 učenika.

Prije četiri školske godine bilo je 266 učenika u 15 razrednih odjela, a prije 9 školskih godina, dakle 2001. bilo je 302 djece u 16 razrednih odjela, rekao je ravnatelj Osnovne škole Ferdinandovac Vjekoslav Kenđelić.

Na crnoj listi škola sa sve manje djece, na kojoj je škola u Ferdinanovcu na prvom mjestu, nalaze se i one u Svetom Petru Orehovcu, Drnju i Svetom Ivanu Žabnom.

U poslijednje četiri godine iz sustava srednjeg školstva nestalo je 470 učenika. To je doista veliki pad, to je veličina zapravo dvije gimnazije, npr. u Đurđevcu, rekao je pročelnik za školstvo Koprivničko-križevačke županije Mladen Antolić.

Sve prazniji razredi i školska igrališta očekuju se i sljedećih godina, naročito na selu. Potvrđuje to i istraživanje Županijskog zavoda za javno zdravstvo koje pokazuje da je u Podravini i Prigorju iznimno velik broj kućanstava s jednim ili dva člana.