"Lukina kosa vedrine"

Rad u staklu Sabine Mikelić Lukina kosa vedrine proglašen je prvonagrađenom skulpturom koja će se dodjeljivati u sklopu godišnje nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Drugonagrađen rad djelo je Suza Igora Rufa, a treću nagradu dobila je skulptura u bronci Glava gitare Ivone Biočić Mandić.

Izložbu studentskih radova za godišnju nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, otvorio je ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Izložba je postavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i sadrži 23 rada studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji su ušli u uži izbor.

Na otvorenju izložbe bili su i Lukini roditelji. Njegova majka Suzana Ritz istaknula je kako joj je nagrada simbol svih mladih koji su tragično stradali na ulicama Zagreba i Hrvatske.

Izložba će biti virtualno postavljena i na web-stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (www.mzos.hr).

Nagrada Luka Ritz pokrenuta je na poticaj ministra Primorca, u spomen na tragično preminulog srednjoškolca Luku Ritza kao i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Nagrada će prvi puta biti dodijeljena 12. lipnja 2009. godine jednom učeniku/ci osnovne i jednom srednje škole u Hrvatskoj za njihov doprinos u promicanju tolerancije i škole bez nasilja.