Ravnatelj - profesija ili zanimanje?

Odgojno-obrazovni djelatnici koji neposredno ostvaruju ciljeve nacionalnog obrazovanja svakako imaju jednu od najvažnijih uloga u školskom sustavu. Usklađivanje njihovih napora, poticanje i vođenje, koordiniranje svih drugih resursa škole te odgovornost za obrazovni proces i rezultate - sve to povjereno je ravnatelju.

Prema našem Zakonu o odgoju i obrazovanju, ravnatelj se bira na vremensko razdoblje od pet godina. O njegovu imenovanju odlučuju predstavnici lokalne zajednice, roditelji i kolege. Odgovornost ravnatelja za ostvarene rezultate posebno se ističe posljednjih godina. Tomu, uz ostalo, pridonosi međunarodno ispitivanje i uspoređivanje znanja učenika.

Po uzoru na druge europske zemlje u kojima se ravnatelja ne bira na određeni rok, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja predlaže profesionalizaciju i njihovo stručno usavršavanje koje će biti obvezno od početka 2012. godine.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o ovoj temi govore Ivica Lovrić, predsjednik Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, mr. Oleg Daković, savjetnik za ravnatelje Agencije za obrazovanje, dr. sc. Peter Nikolas Karstanje, direktor nizozemske škole za školski menadžment i mr. sc. Marija Rašan Križanac, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Zagreb.