Smotra sveučilišta

Smotra Sveučilišta se održava u Zagrebu. Na njoj će sudjelovati 33 fakulteta i akademije zagrebačkog sveučilišta te pedesetak veleučilišta i visokih škola iz Hrvatske i inozemstva. 

Maturantima i studentima bit će predstavljeni programi preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, uvijeti studiranja, mjesta za zapošljavanje u pojedinim strukama, novi radni uvijeti koje osiguravaju poduzetnici i tvrtke, uvijeti smještaja u Zagrebu i dr. Očekuje se oko 20.000 posjetitelja.

Trodnevnu smotru, koja se održava pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i Grada Zagreba, otvorio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš. Poručio je maturantima da se ne moraju bojati upisa na fakultete. Istaknuo je da je prostorni razvoj Sveučilišta u nejasnoj situaciji te da je proračun efektivno smanjen, a time je otežano normalno djelovanje Sveučilišta.

Preokupacija nam je internacionalizacija Sveučilišta, ali i tu je neizvjestan dijalog s Vladom, rekao je Bjeliš, napomenuvši da je posljednji čas da Sveučilište u Zagrebu zauzme svoje mjesto u Europi.

Obaveza Grada Zagreba i Sveučilišta je da pronađu model pomoći za poboljšanje uvjeta učenja i života studenata u gradu, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport.

Smotra se prvi put održava u tri prostora (Klubu studenata SC-a, izložbenom šatoru i prizemlju glavne zgrade Studentskog centra), na 1600 četvornih metara.

Ovogodišnja, 13. smotra Sveučilišta otvorena je 2. i 3. travnja, od 10 do 18 sati, te 4. travnja, od 9 do 15 sati. Ulaz je na sve sadržaje besplatan.