Povelja o prijateljstvu

U sklopu Kongresa Jadran - more mira već desetak godina druže se učenici srednjih škola iz Italije i Hrvatske. Tako je potpisana i povelja o prijateljstvu između jezične II. Gimnazije i matematičke srednje škole Donatello Serrani iz Falconare blizu Ancone.

Suradnja pomaže u shvaćanju talijanskoga jezika, suveniri na svoj način govore o talijanskoj kulturi. Čitati more, Matejuška, Trajanov slavoluk - samo su neki od projekata koje su od početka suradnje škola na dvije strane Jadrana ostvarili srednjoškolci. Ove godine središnja tema bili su mostovi Jadrana, a učenici su predstavili oba grada - Splićani Falconaru, a mladi Talijani Split.

Zadovoljstvo nam je biti ovdje i iznijeti zajedno ovaj posao koji traje niz godina. Naši dolasci veliki su uspjeh jer se djeca često vrate u Split ljeti s roditeljima, kaže profesorica u srednjoj školi Donatello Serrani Giulia Giordani.

Učenici ne napreduju samo u znanju jezika. Uspostavlja se suradnja na području kemije, matematike i niza drugih projekata. Splitski učenici u Italiju će u svibnju, a Talijani u Hrvatsku opet ovo ljeto - na Vis.